Αρχική ΥΓΕΙΑ Ανατρεπτικό! Όσοι καπνίζουν κάνναβη έχουν υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας

Ανατρεπτικό! Όσοι καπνίζουν κάνναβη έχουν υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας

Μαριχουάνα

Πολλοί είναι αυτοί που κατακρίνουν τους χρήστες κάνναβης. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη από ότι μπορεί να φαντάζεστε.

Η κάνναβη μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όμως παραμένει ταμπού για πολλές κοινωνίες. Παρόλα αυτά οι συνεχείς έρευνες για το εν λόγω φυτό φέρνουν νέα αποτελέσματα στο φως.

Όπως έγινε λοιπόν γνωστό όσοι καπνίζουν κάνναβη έχουν υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας! Ιστορικό καπνίσματος κάνναβης (μαριχουάνας) συνδέεται -απροσδόκητα- με υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας στους άντρες.

Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες που έκαναν τις μετρήσεις σπερματοζωαρίων σε περισσότερους από 600 άντρες από ζευγάρια που βρίσκονταν σε κλινικές γονιμότητας.

Παλαιότερες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι η χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, όμως τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από μελέτες είτε σε ζώα, είτε σε άνδρες με ιστορικό συχνής χρήσης ή κατάχρησης στα ναρκωτικά.

Το ίδιο δεν ισχύει για όσους κάνουν περιστασιακή ή λελογισμένη χρήση. Επιπλέον, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Κλινική Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, βρήκε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα του σπέρματος ανάμεσα στους νυν και στους πρώην καπνιστές μαριχουάνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος και αίματος από 662 άνδρες με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 365 (ποσοστό 55%) είχαν κάνει χρήση κάνναβης στο παρελθόν (το 44%) ή ήσαν χρήστες στο παρόν (το 11%). Η μέση χρήση ήταν δύο τσιγάρα μαριχουάνας την εβδομάδα μεταξύ 2000-2017.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν κατά μέσο όρο 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, ενώ όσοι δεν είχαν ποτέ καπνίσει μαριχουάνα, είχαν κατά μέσο όρο 45,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου. Μόνο το 5% των καπνιστών κάνναβης είχαν συγκεντρώσεις κάτω των 15 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο (το όριο του φυσιολογικού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), έναντι 12% των μη καπνιστών/χρηστών.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι, μεταξύ των καπνιστών μαριχουάνας, η μεγαλύτερη χρήση κάνναβης σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι ασαφές σε ποιό βαθμό αυτά τα ευρήματα ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, καθώς η μελέτη περιέλαβε άνδρες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας σε σχετική κλινική. «Τα ευρήματά μας ήσαν αντίθετα με αυτό που αρχικά είχαμε υποθέσει.