Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η μετά μνημόνιο εποχή ξεκινά από το Λονδίνο

Η μετά μνημόνιο εποχή ξεκινά από το Λονδίνο

Τσακαλώτος

Η καρδιά των πιθανών νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, χτυπά στο Λονδίνο, τις πρώτες εβδομάδες μετά την -επίσημη- έξοδο από το μνημόνιο.

Τα πράγματά τους για το Λονδίνο ετοιμάζουν επιχειρηματίες, χρηματιστές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί το 13o Roadshow της ΕΧΑΕ. Το πρώτο «ραντεβού» μετά το μνημόνιο σα να λέμε…

Πρόκειται για το πρώτο κάλεσμα των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ξένους επενδυτές χωρίς το μνημόνιο να… σκεπάζει τα πάντα σαν σκιά. Ήδη ο τόνος έχει δοθεί από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα παρευρεθεί για πρώτη φορά στην εν λόγω διοργάνωση.

Αυτοί θα πάνε στο Λονδίνο

Το παρών στo Roadshow θα δώσουν ανώτατα διοικητικά στελέχη 33 εταιρειών που θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 65 ξένα funds σε έναν «μαραθώνιο» 650 προγραμματισμένων συναντήσεων.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, και επιβεβαίωσε τη Δευτέρα με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος θα παρευρεθεί στο Λονδίνο όπου θα απευθύνει ομιλία σε κοινό επενδυτών στην Πέμπτη στις 14:30 (ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια, ο υπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένα funds και επενδυτικούς οίκους.

Η παρουσία του κ. Τσακαλώτου στο Roadshow εντάσσεται στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Βερολίνο και το Λονδίνο. Στη γερμανική πόλη θα παρευρεθεί ως παρατηρητής στη συνάντηση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

«Το ταξίδι συνεχίζεται» για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετά το μνημόνιο

Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει για την Ελλάδα, αλλά τα χειρότερα πέρασαν, είναι το αφήγημα που θα υιοθετήσουν οι συμμετέχοντες από την Αθήνα στην επαφή τους κε τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές, θα προβληθεί η πλευρά της αναδιάρθρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι πλέον πιο ανθεκτικές και βρίσκουν ξανά τον βηματισμό τους. Μετά από οκτώ χρόνια προσαρμογής, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν αναπροσαρμόσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο, έχουν γίνει πιο εξωστρεφείς, περιόρισαν τη δανειακή τους επιβάρυνση και πολλές από αυτές έχουν επιτύχει θεαματική βελτίωση στα λειτουργικά τους αποτελέσματα.

Από το σκηνικό της εξυγίανσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν με 40 δισ. ευρώ μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και βρίσκονται πλέον σε σταθερή τροχιά μείωσης των κόκκινων δανείων και αντιμέτωπες με το στοίχημα της επανεκκίνησης των χορηγήσεων. «Η Οδύσσεια συνεχίζεται, αλλά στα πανιά των ελληνικών επιχειρήσεων πνέει ούριος άνεμος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.