Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εταιρείες θα κάνουν «ενεργειακά» δώρα στους καταναλωτές

Εταιρείες θα κάνουν «ενεργειακά» δώρα στους καταναλωτές


Οι εταιρείες παροχής ενέργειας έχουν την υποχρέωση να πιάσουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με υψηλά πρόστιμα.

Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον μία εταιρεία που παρέχει καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια ή και φυσικό αέριο να δίνει δώρα στους καταναλωτές της τα οποία να είναι είτε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας είτε να σας συντηρήσει τον καυστήρα θέρμανσης ή ακόμη και να σας τον αλλάξει!

Δεν αποτελεί φανταστικό σενάριο αλλά μία υπαρκτή προοπτική δεδομένου ότι όλοι οι προμηθευτές ενέργειας έχουν νομική υποχρέωση να εξασφαλίσουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2020 αρχικά και ως το 2027 σε επόμενο στάδιο.

Και αν δεν το κάνουν απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα μεγέθους εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην αγορά για τις επιπτώσεις τους – ακόμη και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων – εφόσον επιβληθούν.

Πρόκειται για το λεγόμενο καθεστώς επιβολής που θεσπίστηκε με τον νόμο 4342/2015 και εξειδικεύτηκε με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη οι οποίες προσδιορίζουν αναλυτικά το στόχο εξοικονόμησης που οφείλει να πετύχει κάθε ένας από τους 32 συνολικά προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων σε ετήσια βάση.

Ενδεικτικά (ο πλήρης κατάλογος είναι στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΚΑΠΕ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, στη διεύθυνση http://www.cres.gr/obs/yliko.html) για τον οικιακό τομέα προτείνονται τα εξής μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης:

μονώσεις του κτιρίου και των σωληνώσεων, αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και συσκευές ελέγχου (θερμοστάτες, βαλβίδες κλπ.), τηλεθέρμανση, ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές (πλυντήρια κλπ.) και λαμπτήρες, έξυπνα συστήματα θέρμανσης, παράθυρα / υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις για τα κτίρια του τομέα υπηρεσιών ενώ για τις μεταφορές προβλέπεται προμήθεια ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων, ελαστικά χαμηλής αντίστασης, λιπαντικά υψηλής απόδοσης, αεροτομές, πρόσθετα καυσίμων, σεμινάρια οικονομικής οδήγησης κ.α.

Και για τη βιομηχανία συστήματα ανάκτησης ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα παραγωγής κ.α.

Για το 2017 που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου ο στόχος εξοικονόμησης που τέθηκε με υπουργική απόφαση στους προμηθευτές ενέργειας ήταν 100 χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου (ktoe) εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο (31,76 ktoe) αποτελούσε υποχρέωση της ΔΕΗ, άλλο 1,6 ktoe επιμερίστηκε στους τρεις μεγαλύτερους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, 61,21 ktoe στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και 5,41 ktoe στις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΑΠΕ, ο στόχος υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν δύο φορές (επιτεύχθηκε συνολικά εξοικονόμηση 178 ktoe).

Ο λόγος που συνέβη αυτό όπως εξηγούν οι παράγοντες της αγοράς στο ΑΠΕ, ήταν ότι κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος οι στόχοι επιτεύχθηκαν κυρίως με τις λεγόμενες συμβουλευτικές δράσεις που περιλαμβάνουν π.χ. την ενημέρωση / εκπαίδευση οδηγών και καταναλωτών σε πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως επίσης, το γεγονός ότι οι στόχοι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Συγκεκριμένα για το 2018 ο στόχος είναι 133 ktoe και αυξάνονται προοδευτικά ως το 2020 ενώ όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ΚΑΠΕ από το 2020 θα είναι ακόμη πιο φιλόδοξοι.