Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ασφαλιστικές: Ίλιγγος! Κέρδη 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία εξαετία!

Ασφαλιστικές: Ίλιγγος! Κέρδη 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την τελευταία εξαετία!

13η σύνταξη
Φωτογραφία / YouTube

Κέρδη - προ φόρων- τα οποία κατά την τελευταία εξαετία κυμαίνονται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσαν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες.

Με ό,τι τα κέρδη αυτά στις ασφαλιστικές συνεπάγονται για την ενίσχυση του δείκτη της κεφαλαιακής τους επάρκειας, στο αυστηρό εποπτικό περιβάλλον του Solvency II.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις ασφαλιστικές

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) κατά την πενταετία 2013-2017 οι ασφαλιστικές εταιρείες σημείωσαν αθροιστικά προ φόρων κέρδη ύψους 2,04 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό τους αποτέλεσμα ξεπέρασε οριακά το 1,5 δισ. ευρώ. Στις 31/12/2017, τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών αυτών ανέρχονταν στα 3,723 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως εκτιμάται -με βάση και τα εξαμηνιαία ή και τα εννεαμηνιαία αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει αρκετές εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες-, σημαντικά κερδοφόρο για τον κλάδο θα είναι και το 2018, έστω και αν η αθροιστική επίδοση προβλέπεται χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2017.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Μέχρι πέρυσι, κάποιοι ισχυρίζονταν πως τα κέρδη προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από τις επενδύσεις (άνοδος τιμών ξένων μετοχών και ελληνικών κρατικών ομολόγων), ωστόσο το 2018 έρχεται να τους διαψεύσει, αποδεικνύοντας ότι σε μεγάλο βαθμό τα θετικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών οφείλονταν στις λειτουργικές τους επιδόσεις.

Το… μοιραίο 2012

Μετά τη δοκιμασία του 2012, με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ήρθαν οι απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι μεγάλες κερδοφορίες, οι οποίες ενίσχυσαν δραστικά τα ίδια κεφάλαια και τη φερεγγυότητα των εταιρειών, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να υπερκαλύπτουν τους απαιτούμενους σχετικούς δείκτες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (EIOPA). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αρκετοί ασφαλιστικοί όμιλοι -σε πλήρη αντίθεση με τις τράπεζες της χώρας- έχουν την… πολυτέλεια να διανέμουν κατά τα τελευταία χρόνια σημαντικά μερίσματα στους μετόχους τους, είτε αυτοί είναι Έλληνες είτε ξένοι».

Δημόσια έργα: Αυτή είναι η λύση στο… συνεχόμενο «μαχαίρι»

Σύμφωνα ωστόσο με τους ίδιους κύκλους, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς αρκετές προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας.

«Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών τους σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε κρατικά ομόλογα. Για όσο τουλάχιστον η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγορών και τα yields διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα (άνω του 4% στους δεκαετούς διάρκειας τίτλους), θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες και για πιθανά αρνητικά σενάρια.

Οι κίνδυνοι

Κίνδυνος επίσης υπάρχει και για τα περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού, αν επιβεβαιωθούν σενάρια διεθνούς οικονομικής ύφεσης που εξυφαίνονται από αναλυτές.

Ανάλογη κατάσταση επιφυλακής πρέπει να ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου ζωής, για όσο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκιά της σε μηδενικά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, η αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης και άρα των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να δοκιμάσει τα περιθώρια κέρδους των καλύψεων στα οχήματα, ιδίως για όσες εταιρείες έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική, προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς.

Συνολικότερα, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ενισχύσουν περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια και τους δείκτες τους, καθώς θέλουν να κερδίσουν την αξιοπιστία των καταναλωτών και της Πολιτείας, σε μια περίοδο που διεκδικούν να παίξουν κομβικό ρόλο σε κρίσιμους τομείς όπως το συνταξιοδοτικό (Επαγγελματικά Ταμεία), η υγεία (ΣΔΙΤ με τα κρατικά νοσοκομεία) και η ομαδική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών».