Αρχική ΕΛΛΑΔΑ «Τρέχει» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός! Μεγάλη… αναμονή για τις 120 δόσεις

«Τρέχει» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός! Μεγάλη… αναμονή για τις 120 δόσεις

αξιόχρεο
Φωτογραφία / YouTube

Οι 120 δόσεις είναι ένα από τα πλέον "φλέγοντα" ζητήματα της επικαιρότητας...

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Οι οφειλέτες που ξεκινούν τη διαδικασία αυξάνονται συνεχώς, αν και οι αιτήσεις που τελικά υποβάλλονται είναι πολύ λιγότερες. Πάντως περίπου 1 στους 4 απ’ όσους έχουν καταθέσει αίτηση έχει καταφέρει να ρυθμίσει με επιτυχία τις οφειλές του προ εφορία,ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους πιστωτές. Παρά την μεγάλη συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μόνο οι ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν εξαγγελθεί μπορούν να δώσουν πραγματική «ανάσα» στο μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι 120 δόσεις και οι εξελίξεις

Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι «οριζόντιες» και χωρίς προϋποθέσεις. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης σε οφειλέτες που μπορούν να «πείσουν» τους πιστωτές ότι έχουν τη δυνατότητα ανάκαμψης για αυτό εξάλλου υπάρχει η προϋπόθεση θετικών λειτουργικών αποτελεσμάτων ή EBITDA τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια για την ένταξη σε αυτόν.

Οι δύο ρυθμίσεις βρίσκονται στα σκαριά. Πιο κοντά βρίσκεται η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία πιθανότατα θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή μέσα στον μήνα. Αργότερα θα ακολουθήσει και η ρύθμιση προς την εφορία και αυτό γιατί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, οι οποίοι είναι παραδοσιακά κατά τέτοιων ρυθμίσεων καθώς δημιουργούν κουλτούρα μη πληρωμής φόρων.

Για αυτό τον λόγο ενώ η ρύθμιση προς τα ταμεία θα είναι χωρίς προϋποθέσεις, στη ρύθμιση προς την εφορία αναμένεται να μπουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που θα καθορίζουν και τον ανώτατο αριθμό των δόσεων. Ακόμη οι νέες ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν ως έκτακτες και ως αποτέλεσμα θα δίνεται ένα πολύ μικρό χρονικό «παράθυρο» (3-4 μήνες) για ενταχθούν οι οφειλέτες σε αυτές. Τέλος, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις τήρησης των ρυθμίσεων με αποτέλεσμα όσοι χάνουν ακόμη και μία δόση να βγαίνουν εκτός.

Πώς προχωρά ο εξωδικαστικός

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 60.236 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Μεϊμαράκης: «Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός τον Αύγουστο θα βγαίναμε από τα μνημόνια» (vid)

Απ’ αυτούς, όμως, αίτηση έχει υποβάλλει μόλις κάτι παραπάνω από το 10%, καθώς οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε όλες τις κατηγορίες φθάνουν τις 6.541. Κάτι παραπάνω από 1 στις 4 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, καθώς 1.722 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι και αγρότες έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ρυθμίζοντας τις οφειλές τους προς το Δημόσιο (εφορία και ταμεία), τις τράπεζες και άλλους πιστωτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ξεκινούν τη διαδικασία αίτησης, για να μπορέσουν έστω και προσωρινά να καθυστερήσουν τις κατασχέσεις και πιθανότατα δεν θα ολοκληρώσουν ποτέ τη διαδικασία. Ακόμη πολλοί οφειλέτες προχωρούν σε διαγραφές των αιτήσεών τους για να τις υποβάλλουν ξανά ώστε να εντάξουν στη ρύθμιση και τις οφειλές του 2018.

Πιο εύκολα ρυθμίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στην ανάλυση ανά κατηγορία φαίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, πως οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών προχωρούν πιο εύκολα απ’ αυτές των επιχειρήσεων. Ειδικότερα στις 83 εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί 2.794 αιτήσεις και μόλις 214 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη του, δηλαδή κάτι λιγότερο από 10%.

Αντίθετα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσα σε 57 εβδομάδες λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 3.393 αιτήσεις με 1.319 να έχουν ολοκληρωθεί. Στους αγρότες μέσα σε 36 εβδομάδες έχουν ρυθμίσει περισσότεροι από τους μισούς, καθώς έχουν υποβληθεί 354 αιτήσεις και έχουν ρυθμιστεί οι 189 εξ’ αυτών.