Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Πρώτη κατοικία: Αυτή είναι η λύση της κυβέρνησης – Αυτό και το…...

Πρώτη κατοικία: Αυτή είναι η λύση της κυβέρνησης – Αυτό και το… δώρο στις τράπεζες

Κτηματολόγιο
Φωτογραφία / YouTube

Κυβέρνηση και τράπεζες διαπραγματεύονται σχετικά με το πώς θα... αντικατασταθεί ο Νόμος Κατσέλη και το τι μέλλει γενέσθαι με την πρώτη κατοικία.

Μια υβριδική λύση για τα όρια προστασίας σχετικά με την πρώτη κατοικία κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας ένα βήμα πίσω, καθώς φαίνεται να υπερισχύει η ανάγκη για συμβιβασμό έναντι των προεκλογικών εξαγγελιών.

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει αφενός ένα όριο προστασίας που αγγίζει τα 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, αφετέρου προβλέπει τη δυνατότητα προστασίας της κατοικίας όσων έχουν δάνειο με ανεξόφλητο υπόλοιπο χαμηλότερο των 150.000 ευρώ.

Απίστευτο! Εφαρμογή στο κινητό θα δείχνει εκείνους που… χρωστούν στο Δημόσιο!

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι της προστασίας του νόμου θα τύχουν δανειολήπτες με μεσαία και μικρά εισοδήματα και πως θα μείνουν εκτός της προστασίας άτομα με οικονομική επιφάνεια που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.

Το σχέδιο για την πρώτη κατοικία

Προκειμένου να δεχτούν τη συγκεκριμένη πρόταση η κυβέρνηση προτάσσει στους τραπεζίτες την επιδότηση της δόσης δανείου, η οποία θα καλύπτει ακόμη και το 1/3 της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Αυτή η επιδότηση είναι το «τυράκι» του όλου σχήματος, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενισχύσει τα έντοκα έσοδα των τραπεζών έως και 200 εκατ. ευρώ ανά έτος (στο σύνολο των τραπεζων), ενώ παράλληλα θα παρείχε το κίνητρο σε χιλιάδες δανειολήπτες να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Έτσι, και το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών θα μειωνόταν αισθητά και θα μπορούσαν, εφόσον το επέλεγαν, να προχωρήσουν στην πώληση ενήμερων ενυπόθηκων δανείων, κάτι που σήμερα μπορεί να το κάνουν σε περιορισμένο βαθμό.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το σύνολο της κυβερνητικής πρότασης είναι υπό επεξεργασία και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες ημέρες.