Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Γρίπη: Δίχως τέλος τα νέα κρούσματα! Ποιες ηλικίες… προτιμά φέτος ο Η1Ν1

Γρίπη: Δίχως τέλος τα νέα κρούσματα! Ποιες ηλικίες… προτιμά φέτος ο Η1Ν1

γρίπη

Η γρίπη... θερίζει και εκατοντάδες είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην χώρα μας.

Σε έξαρση µέχρι και τον Μάρτιο αναμένεται να είναι το κύµα του ιού Η1Ν1, µε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την γρίπη.

Όπως παρατηρούν, η διείσδυση του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 στον πληθυσµό είναι υψηλή, αφού καθηµερινά καταγράφεται σε εκατοντάδες περιστατικά. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, περίπου το 50% των δειγµάτων που ελέγχονται από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ είναι θετικό στον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η υπενθύµιση των ειδικών για τον εµβολιασµό, καθώς από τους ασθενείς που εµφανίζουν επιπλοκές περίπου µόλις ένας στους δέκα έχει εµβολιαστεί (15%). Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός της γρίπης προτιµά φέτος όσους ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΦ) µε σοβαρές επιπλοκές αφορούν άτοµα αυτής της ηλικίας. Πάντως, οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό αφορούν άτοµα από 60 έως 79 ετών.

Μόλις δύο στους δέκα υγειονοµικούς έχουν εµβολιαστεί, παρότι ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου.

Η γρίπη και οι ευπαθείς ομάδες

Βέβαια, στις ευπαθείς οµάδες λογίζονται και όσοι αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας. «Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εµβόλιο, παρότι ανήκαν σε οµάδες υψηλού κινδύνου. Τούτο καταδεικνύει τη σηµασία του αντιγριπικού εµβολιασµού ως του καλύτερου µέσου προστασίας από τη γρίπη» αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, το εµβόλιο φαίνεται ότι ήταν δυσεύρετο τις τελευταίες εβδοµάδες, αφού, σύµφωνα και µε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδη, τις προηγούµενες ηµέρες δεν ήταν διαθέσιµο στα φαρµακεία, µε αποτέλεσµα το υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να παραγγείλει εκτάκτως επιπλέον παρτίδες για να καλυφθεί η µεγάλη ζήτηση.

Χαρακτηριστικό είναι, σύµφωνα µε τους εργαζοµένους στο ΕΣΥ, ότι µόλις δύο στους δέκα υγειονοµικούς έχουν εµβολιαστεί, παρότι ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου και µπορεί και να κολλήσουν τον ιό, καθώς και να τον µεταδώσουν.

Να σηµειωθεί ότι ο εµβολιασµός του υγειονοµικού προσωπικού στη χώρα µας είναι προαιρετικός, ενώ σε όλο το σύστηµα υγείας υπηρετούν περίπου 90.000 άτοµα. Πέρυσι, την περίοδο 2017-2018, ο εµβολιασµός κινήθηκε στο 24,90% για τα νοσοκοµεία και στο 40,20% για τα Κέντρα Υγείας.

Η χειρότερη χρονιά, πάντως, για τη γρίπη ήταν το 2016, οπότε είχαν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι. Πλέον, µε βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στον υγιή πληθυσµό, µόνο 1 στους 10.000 µπορεί να έχει επιπλοκές λόγω γρίπης. Το 2016 276 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 108 απεβίωσαν, ενώ την περίοδο (2017-2018) 107 πολίτες νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 42 έχασαν τη ζωή τους.