Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΠΕ: Κέρδη – ρεκόρ το 2017 και στροφή στα… πράσινα!

ΕΛΠΕ: Κέρδη – ρεκόρ το 2017 και στροφή στα… πράσινα!

ΕΛΠΕ υδρογονάνθρακες
Φωτογραφία / YouTube

Το… φινάλε του 2017 βρήκε τον όμιλο των ΕΛΠΕ σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας του, με κέρδη ρεκόρ, όχι μόνο ως αποτέλεσμα του θετικού περιβάλλοντος της αγοράς αλλά και του προγράμματος υπεραπόδοσης και των κινήσεων για βελτιστοποίηση του χρηματοοικονομικού προφίλ.

Ακόμη και η ανησυχία που προκλήθηκε το Δεκέμβριο από τον περιορισμό των περιθωρίων αποδείχθηκε προσωρινή. Και κάπως έτσι η χρονιά έκλεισε με πωλήσεις και κέρδη σε ιστορικό υψηλό.

Οι στόχοι που θέτουν τα ΕΛΠΕ

Ήδη πάντως, όπως τόνισε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στεργιούλης, ο όμιλος έχει θέσει τους επόμενους στόχους στο πλαίσιο του 5ετούς στρατηγικού πλάνου που εκπονήθηκε. Οι στόχοι αυτοί  περιλαμβάνουν τη συνέχιση της πλήρους αξιοποίησης της δυναμικότητας των διυλιστηρίων, την έναρξη των γεωτρήσεων στον Πατραϊκό την άνοιξη του 2019 στο πλαίσιο της επένδυσης στην έρευνα και παραγωγή, τη δυναμική είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση, την ενίσχυση των εξαγωγών και την αξιοποίηση της ευκαιρίας που έχει προκύψει από τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές στα καύσιμα της ναυτιλίας.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισης πλέον με την αύξηση των πωλήσεων στα 16,1 εκατ. μετρικούς τόνους και της παραγωγής στα 15 εκατ. μτ τα ΕΛΠΕ πλέον έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τα μικρότερα διυλιστήρια και έχουν ανέβει κατηγορία. Παράλληλα σημαντική ήταν και η αναχρηματοδότηση όλων των γραμμών που λήγουν μέσα στο 2018, που βελτιώνει το προφίλ του ομίλου και οδήγησε σε χαμηλότερα χρηματοδοτικά κόστη κατά 18% για το σύνολο του έτους.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά άλλωστε αποφασίστηκε και ο διπλασιασμός του μερίσματος που θα προταθεί προς τη ΓΣ στα 0,4 από τα 0,2 ευρώ πέρυσι.

Τα… πράσινα ΕΛΠΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η επισήμανση του ΓΔ στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γ. Αλεξόπουλου, ότι ο όμιλος θα εντείνει τις προσπάθειές του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, ο μεσοπρόθεσμος στόχος των ΕΛΠΕ για την αγορά είναι τα 200 μεγαβάτ ισχύος, που θα επιτευχθεί τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω πιθανών εξαγορών project άλλων εταιρειών. Τα ΕΛΠΕ που ήδη συμμετείχαν στον μικρό πιλοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, αναμένουν τις αποφάσεις και θα συμμετάσχουν και στους επόμενους διαγωνισμούς με χαρτοφυλάκια έργων.

Παρά τις θετικές προοπτικές στην αγορά ΑΠΕ, στην ηλεκτροπαραγωγή τα αποτελέσματα της Elpedison συνεχίζουν να προκαλούν σκεπτικισμό αφού η χρονιά έκλεισε με σημαντική μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας και καθαρές ζημιές 6 εκ. ευρώ με βάση τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην εταιρεία. Σύμφωνα με το capital.gr, η αρνητική πορεία οφείλεται αποκλειστικά στην καθυστέρηση της χορήγησης των ΑΔΙ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία με τους δανειστές.