Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Απεργιακός κλοιός στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην… ουρά 145.000 συντάξεις

Απεργιακός κλοιός στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην… ουρά 145.000 συντάξεις

Δημόσιο

Ασφαλιστικά Ταμεία... πάπαλα, τουλάχιστον για σήμερα, Τρίτη 12.02.2019, μετά τις αποφάσεις των εργαζομένων.

Απεργιακό λουκέτο βάζουν σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Η απεργία στα ασφαλιστικά ταμεία

Οι εργαζόμενοι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ζητούν την ενίσχυση των φορέων σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Επιπλέον, σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την Βουλή, με κυρίαρχα αιτήματα την προστασία του κοινωνικού κράτους, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ):

Παραμένουν σε εκκρεμότητα 145.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη. Αναλυτικότερα, υπάρχουν 50.000 εκκρεμείς υποθέσεις για απονομή κύριων συντάξεων, χωρίς να υπολογίζονται οι 20.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, οι 25.000 αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις» με τους δικαιούχους να ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία.

Στο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό), καταγράφονται 75.000 εκκρεμείς υποθέσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης και 20.000 για απονομή εφάπαξ.

Καταγγελίες για τις συνθήκες στα ασφαλιστικά ταμεία

Στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, λειτουργούν «εργασιακές γαλέρες, στη λογική του αυταρχισμού και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων».

Νίκος Φίλης: Πότε… βλέπει εκλογές;

Η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, υπό τον ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζεται ως «βιτρίνα», ενώ το οργανόγραμμα «προϊόν κομπογιανίτικης πρακτικής», αφού θεωρείται ότι δημιουργείται ένας «αθηνοκεντρικός, υδροκέφαλος, δυσλειτουριγκός φορέας, ερήμην των εργαζομένων».

Ο ΟΠΕΚΑ -εκτιμάται ότι- αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση προνοιακών παροχών ενώ στον ΕΟΠΥΥ χρόνο με τον χρόνο «υποβαθμίζονται οι παροχές υγείας μέσω συνεχών περικοπών».